top of page

WIE WAS SINT-LAURENTIUS

Sint-Laurentius (ca. 225 - 258) is een van de meest vereerde martelaren van de Kerk van Rome. Volgens de legende werd deze diaken levend op een rooster verbrand. Het beeld dat in onze kerk staat is niet voor de huidige kerk gemaakt, maar voor vorige kerk die in 1917 afbrandde. De kerk was verwoest maar ook hier overleefde Laurentius het vuur. Feestdag: 10 augustus.

DE LAURENTIUSKERK

De Sint-Laurentiuskerk is de belangrijkste katholieke parochiekerk van Dongen. De kerk, gelegen aan de Gasthuisstraat 1 en gekenmerkt door een opvallende koepel, wordt beschouwd als een der belangrijkste werken van de architect Joseph Cuypers.

Het kerkgebouw is een ontwerp van Joseph Cuypers en Pierre Cuypers jr.. De stijl is expressionistischebaksteenarchitectuur. De kerk is een centraalbouw die overdekt wordt door een opvallende gebogen achtkante koepel, van rode dakpannen voorzien. Bijzonder zijn de hoge ramen die in groepen van twee, drie of vijf geplaatst zijn. Aan drie zijden steken ondiepe transeptarmen uit. De vierde zijde omvat het veelhoekig afgesloten koor.

De inventaris bevat kunstwerken uit de bouwtijd, en er zijn absisschilderingen, vervaardigd door Joan Collette, die werkte voor het Cuypers-atelier te Roermond. Er zijn gebrandschilderde ramen van Max Weiss

Dongen_-_Lautentius_nieuw_2.jpg
IMG_7253.jpg

DE PASTORIE

De pastorie van de Laurentiuskerk, ook ontworpen door Cuypers, beschikt over een kleine zaal welke perfect is voor kamermuziek. In de zaal is een piano aanwezig. Achter de pastorie ligt een groot terras met tuin.  

bottom of page