top of page
IMG_1947.heic
Prière à Notre-Dame (Suite Gothique) - L. Boëllmann (organist: Frans Bullens)

HET RÜTTER ORGEL

Boven de ingang bevindt zich het historische en monumentale orgel van Wilhelm Rütter uit 1882. Toen de kerk in 1921 gereed was gekomen, was deze nog niet voltooid. Er moest nog een toren worden gebouwd én een schip. Omdat het allemaal nog toekomstmuziek was en de financiële middelen toen ontbraken, heeft men zolang aan de westkant een ‘nood’-portaal gebouwd en aan die zijde ook een ‘nood’-balkon met daarop ‘zolang’ en tweedehands orgel. Van de realisatie van het totale plan is het nooit meer gekomen en het‘tweedehandsje’ staat er dus nog steeds! Gelukkig maar, want het is een heel fraai instrument met 14 stemmen over twee manualen en vrij pedaal.

HET V.D. KLEY ORGEL

Bij het liturgisch centrum staat het orgel, gemaakt door v.d. Kley uit Rotterdam in 1910. Via veel omzwervingen is het in 2007 in de St. Laurentiuskerk opgesteld. Speeltafel en windvoorziening komen echter van het orgel van de voormalige St. Josephkerk uit Dongen. Het is dus een soort ‘fusie-orgel’. Het instrument telt 20 stemmen over twee manualen en pedaal.

IMG_2127.HEIC
Fuga op een thema van Legrenzi (BWV 574) - J.S. Bach (Organist: Frans Bullens)
IMG_2237.HEIC
Andante in D majeur (MVW W 32) - F. Mendelssohn (Organist: Frans Bullens)

HET RUSHWORTH & DREAPER - APOLLO HARMONIUM

Het harmonium is gebouwd in Liverpool in 1928. In 2007 is het in Nederland gerestaureerd door Louis Huivenaar voor plaatsing in de Volckaert te Dongen. Sinds 2019 heeft de Laurentiuskerk dit instrument in bruikleen van de Volckaert en na een opknapbeurt kan de volle klank nu weer tot zijn recht komen in de schitterende koepelkerk.

KISTORGEL

In de kerk staat ook nog een kistorgel van Renée Nijsse uit Wolphaartsdijk, gebouwd in 1985. Het kleine instrument van 3 stemmen wordt gebruikt voor kleine liturgische vieringen en met het begeleidingsensemble bij het gemengd koor. 3 Vrijwilligers hebben het instrument destijds overgenomen van de Dongens muziekschool en grondig opgeknapt. Het orgel is in eigendom van Frans Bullens die het op zijn beurt in bruikleen geeft aan de kerk.

IMG_2238.HEIC
Dozzina III, Fantasia no. 10 in D - G.P. Telemann (Organist: Frans Bullens)
bottom of page