top of page

DE LAURENTIUSKERK

De Sint-Laurentiuskerk is de belangrijkste katholieke parochiekerk van Dongen. De kerk, gelegen aan de Gasthuisstraat 1 en gekenmerkt door een opvallende koepel, wordt beschouwd als een der belangrijkste werken van de architect Joseph Cuypers.

Het kerkgebouw is een ontwerp van Joseph Cuypers en Pierre Cuypers jr.. De stijl is expressionistischebaksteenarchitectuur. De kerk is een centraalbouw die overdekt wordt door een opvallende gebogen achtkante koepel, van rode dakpannen voorzien. Bijzonder zijn de hoge ramen die in groepen van twee, drie of vijf geplaatst zijn. Aan drie zijden steken ondiepe transeptarmen uit. De vierde zijde omvat het veelhoekig afgesloten koor.

De inventaris bevat kunstwerken uit de bouwtijd, en er zijn absisschilderingen, vervaardigd door Joan Collette, die werkte voor het Cuypers-atelier te Roermond. Er zijn gebrandschilderde ramen van Max Weiss

IMG_2221.HEIC
IMG_2283.HEIC

DE PASTORIEZAAL

Het parochiecentrum van de Laurentiuskerk beschikt over een kleine zaal welke perfect is voor kamermuziek. In de zaal is een piano aanwezig.

bottom of page