top of page

zo 31 jul

|

Oude Kerk

Kamermuziekconcert

Terug van weggeweest: kamermuziekconcert, maar nu in de Oude Kerk Dongen. Een combinatie van piano & poëzie rondom componist Jean Sibelius.

Kamermuziekconcert
Kamermuziekconcert

Tijd en locatie

31 jul 2022, 15:30

Oude Kerk, Kerkstraat 56, 5101 BD Dongen, Nederland

Over het evenement

SIBELIUS & OMSTREKEN 

Jean Sibelius, componist uit een land dat zich kenmerkt door stille bescheidenheid. Nu in onze dagen in West-Europa de behoefte groeit aan uitzichten op een andere stijl van leven, komt Finland op ons toe als een voorbeeld van wezenlijke betrokkenheid van mensen op de natuur en het leven als zodanig, als ook van grote tolerantie en zorgzaamheid onderling. In Sibelius’ muziek klinkt dit door. In zijn composities ademt het landschap, je voelt de puls van het leven en daar doorheen een ontroerende tussenmenselijke warmte.

Pianiste Kathelijn van de Loo en dichter Herman Coenen maken in hun optreden deze dimensies in het werk Sibelius hoorbaar. Daarbij wisselen muziek en poëzie elkaar af: haar pianospel en zijn gedichten belich ten hetzelfde in twee verwante, elkaar aanvullende talen.

Het optreden begint met een pianistische versie van Sibelius’ bekende ‘Finlandia’. Daarmee wordt de toon gezet voor het eerste thema: ‘landschappen’. In een drietal stukken van Janácek en Chopin werkt Kathelijn van de Loo dit thema uit. Haar muziek wordt afgewisseld met gedichten van Herman Coenen waarin het landschap biografisch herkenbaar gestalte krijgt.

Daarna speelt Kathelijn van de Loo zes vrijwel vergeten impromptus van Jean Sibelius. In zijn poëzie levert Herman Coenen persoonlijk commentaar, met als rode draad: ‘generaties’. Mensen brengen elkaar voort, dragen bij aan elkaars bestaan, niet alleen fysiek maar ook geestelijk. In het voortdurend doorgeven aan elkaar zijn wij samen dragers van het onophoudelijk veranderend, zich vernieuwend leven.

Kathelijn van de Loo, piano

Herman Coenen, poëzie

Let op: dit concert vindt in de Oude Kerk Dongen plaats!

Deel dit evenement

bottom of page