top of page
_RC_6372.jpg
Programma & toelichting 11-07-2021

Beste mensen, van harte welkom op dit eerste concert van alweer de derde ‘Zomerconcerten Dongen’. We hopen dat het een lange traditie mag worden: buiten de zomer met bier en binnen de koelte van de kerk met mooie muziek!

Deze middag staan twee semi-professionele ensembles voor u klaar: het koperkwintet ‘Stuiver’ (leuk gevonden, want ‘stuiver’ is een muntje van 5 cent en is ook gemaakt van koper…) en het ‘Kamerkoor Zuid’, voor de trouwe zomerconcertbezoeker geen onbekende. Ik ben Hans Kimenai en mag u tijdens dit concert figuurlijk bij de hand nemen om u wat weg wijs te maken door het programma.

Laten we daarom maar beginnen. Ik wens de uitvoerenden veel succes en u als luisteraar veel genoegen!

 

Het concert werd geopend met de ‘Wiener Philharmoniker Fanfare’ van Richard Strauss, uitgevoerd door Stuiver en Rick Muselaers aan het Rütter-orgel. Strauss schreef het stuk in 1924 ter gelegenheid van het eerste “Ball der Wiener Philharmoniker”. Rick Muselaers bewerkte de Fanfare, die eigenlijk voor maar liefst 22 koperblazers en 2 paukenisten is geschreven, voor 5 koperblazers en orgel. En de ruime, fraaie akoestiek van deze kerk hielp, zoals u heeft kunnen horen, ook een handje. 

 

Inmiddels (of ondertussen) heeft Stuiver zich naar beneden verplaatst. Stuiver bestaat uit vijf koperblazers spelend in de gangbare bezetting van het koperkwintet: twee trompetten, een hoorn, een trombone en een bastuba. Stuiver heeft vandaag grotendeels bewerkingen of arrangementen op het programma: muziekstukken die oorspronkelijk voor een andere bezetting zijn geschreven en dus nog moeten worden aangepast om ze speelbaar te maken voor het koperkwintet. Op deze manier kan, zoals ook vandaag zal blijken, toch een zeer groot repertoire met muziek uit meerdere eeuwen worden opgebouwd. 

 

Voor het vervolg van het programma gaan we terug naar het Engeland van de 16e eeuw, een bloeitijd in de Engelse muziekgeschiedenis. Het gaat dan in het bijzonder om de instrumentale muziek - ‘The Fruit of Love’ van Anthony Holborne is hier een aardig voorbeeld van – en het madrigaal. Het madrigaal is een niet-religieus lied voor een kleine zangbezetting van 3 tot 6 stemmen en werd eind 16e eeuw in Engeland uitermate populair. Een van de ware meesters van het madrigaal was Thomas Morley. Van hem hoort u het wat ondeugende liedje ‘I love, alas, I love thee’

 

Ook Engels, maar van iets latere datum is Rhosymedre van Vaughan Williams, de componist die als geen ander het prachtige Engelse landschap op muziek weet vast te leggen. Voor dit werk gebruikte hij een 19e-eeuwse melodie en bewerkte het voor orgel. Het werk klonk onder meer op de begrafenis van princess Diana, als ook op de beide bruiloften van haar zoons. En eerder dit jaar was het – wellicht als bijzondere boodschap? – ook op de begrafenis van Prince Philip te horen.  

 

Het eerste deel van dit concert zal door Stuiver worden afgesloten met ‘Air pour les trompettes’ van Johann Sebastian Bach. Verrassend genoeg schreef Bach het alleen niet voor trompetten of andere koperblazers, maar is het een deeltje uit één van zijn concerten voor klavecimbel. Maar je gaat je dan toch afvragen hoe het dan wel met trompetten klinkt. Doorslaggevend uiteindelijk was het ontbreken van een klavecimbel in het verder zeer uitgebreide instrumentenassortiment van deze kerk. Dan toch maar met koperblazers….

 

Toelichting Poulenc: 

Centraal in dit concert staat een koorwerk van allure en pas ruim een halve eeuw oud. Gecomponeerd door de Franse componist Francis Poulenc. Tien jaar geleden voerde harmonie Aurora in deze kerk ook al een werk uit van dezelfde componist: het concert voor strijkers, pauken en orgel. En nu dus het al even beroemde ‘Gloria’. Geschreven voor sopraansolo, koor en orkest. Dat orkest hebben we niet in huis en deze lastige taak wordt vanmiddag door Frans Bullens vervuld op het orgel.

Het grote werk van Poulenc is bijzonder afwisselend, van zeer speels, soms ordinair tot uiterst gevoelig met prachtige sferen. Daarbij stelt het werk hoge eisen aan de koorzangers en de solist, om dus maar te zwijgen over de begeleiding én de registrante die steeds maar weer de knopjes moet indrukken en weghalen én de blaadjes moet omdraaien.

Maar dat alles wordt door dirigent Rick Muselaers in prima banen geleidt.

Voor mensen die dit werk niet kennen zal het soms wat vreemd overkomen, maar gelukkig schrijft Poulenc de muziek op die manier dat er altijd weer punten zijn waar de luisteraar weer kan aanhaken.

​

Toelichting werken Stuiver Deel II:

De Oostenrijker Anton Bruckner staat bekend om zijn symfonieën, missen en koorwerken. Prachtige, meeslepende melodieën; spannende en indrukwekkende harmonieën; en orkestraties waarin de koperblazers vaak een prominente rol hebben. Bij het artistieke team van deze serie is Bruckner dan ook zeer geliefd: tijdens menig vergadering wordt wel eens een deuntje van Bruckner ingezet en uit volle borst meegezongen. In deze zomerconcerten klonk ook al eerder werk van Bruckner: het Kamerkoor, dat u net hoorde, zong twee jaar terug delen uit de mis in e klein. Vandaag een fraai Ave Maria van Bruckner, oorspronkelijk geschreven voor zangstem en orgel of harmonium. Maar u zult zo dadelijk horen dat hij het ook zomaar voor koperblazers had kunnen schrijven.

 

Hierna volgt een Nocturne van de Russische componist Rimsky-Korsakov. Net als bij het Ave Maria van Bruckner zullen de trompettisten voor dit werk hun trompet inruilen voor de bugel. Het warme, ronde geluid van dit instrument sluit mooi aan bij het stemmige karakter van deze twee stukken. 

 

Eveneens Russisch is het kwintet van Victor Ewald. Uit dit werk klinkt vandaag het derde deel, het Allegro Moderato. Bijzonder is dat dit werk ook echt voor het koperkwintet is geschreven en dus geen arrangement is. Ewald kan, omdat hij als één van de eersten voor deze bezetting schreef, wel worden gezien als de vader van het koperkwintet. Zijn vier kwintetten voor deze bezetting vormen dan ook belangrijk onderdeel van het repertoire van ieder koperkwintet. 

 

Het concert begon met een werk voor Stuiver en het Rütter-orgel en het zal er ook mee worden afgesloten. Ditmaal neemt Frans Bullens plaats achter het orgel. Hij zal samen met de koperblazers het tweede deel, Largo, uit de ‘Canzona per organo o orchestra a fiato’ van Kees Schoonenbeek uitvoeren. Die titel klinkt heel interessant, maar het betekent niets meer dan Canzone voor orgel en blaasorkest. Het thema, dat na enkele maten door de trompet wordt geïntroduceerd, is te herkennen als ‘La Folia’. Dit thema is één van de oudst herkenbare thema’s in onze Europese muziekgeschiedenis en is door de eeuwen heen door veel componisten in hun composities gebruikt. Zo ook door Kees Schoonenbeek, die in dit werk een aantal interessante variaties op La Folia heeft verwerkt.  

 

​

Met dit mooie samenspel van Stuiver en orgel zijn we gekomen aan het einde van dit eerste Zomerconcert. Ik mag u nog wijzen op het tweede concert op 15 augustus met Lotte Michels op de viool in de hoofdrol, samen met Frans Bullens. En tenslotte mag ik u nog wijzen op de collecte die zo dadelijk plaatsvindt.

Denkt u nu niet ‘ik gooi er een eurootje in en dan is het mooi geweest’ want eigenlijk zou de entree van een concert als dit zo’n tientje moeten zijn. Maar entree heffen is niet onze stiel en die dat tientje zo gauw niet kan missen mag die euro er gerust in gooien, maar mijn taak is u er van bewust maken dat we ook financieel de boel draaiende moeten zien te houden: wij als ‘Zomerconcerten Dongen’ maar ook de Parochie van Dongen!

Onnodig om te zeggen dat ik u bij voorbaat hartelijk dank!

 

 

 

 

 

 

 

 

Rick Muselaers.jpg
Rick Muselaers

studeerde Docent Muziek, Koordirectie (Louis Buskens in NL, Martin Wright in VS) en Orkestdirectie (Arjan Tien). Momenteel studeert hij zang bij Jaap Smit.

Rick is verbonden aan het Zuid Nederlands Concert Koor, Koorgroep Oosterhout, Kamerkoor Tourdion, Dal Cuore, Consortium Musicum Divertimento en Kamerkoor Zuid. 

 

Als gastdirigent werkte en werkt hij o.m. met Projectkoor Gelderland, Brabant Koor, Nederlandse Händelvereniging, Gauteng Opera Chorus (Johannesburg), Nederlands Concertkoor, Groot Omroepkoor en werkte samen met dirigenten als Jaap van Zweden, Claus Peter Flor en Markus Stenz.


Naast zijn concertpraktijk geeft hij regelmatig masterclasses in Hong Kong & Chicago. 

​

Rick is in september 2013 benoemd tot ambassadeur van de HHW School for Performing Arts in Chicago (http://www.hhwperforms.org) en is als adviseur verbonden aan de stichting Koorplein Noord-Brabant (www.koorplein.nl)

​

www.rickmuselaers.com   

Frans%20Bullens_edited.jpg
Frans Bullens

studeerde orgel bij Maurice Pirenne  op het Brabants Conservatorium (einddiploma in 1978) en elektronische toetsen-lichte muziek op hetzelfde instituut (einddiploma in 1996). 

​

Van 1970 tot 1980 was Frans verbonden aan de St. Lambertuskerk in Veghel als organist. Hij was in zijn werkzame leven als docent orgel, keyboards, piano en koorvorming verbonden aan de stichting ‘Het KunstPodium’ – Dongen, Gilze & Rijen en de stichting ‘H 19’-kunstzinnige vorming te Oosterhout.

​

Momenteel is Frans Bullens nog werkzaam als koorleider-organist in de Parochie van Dongen en als zodanig verbonden aan de St. Laurentiuskerk, waar hij naast het orgelspelen ook leiding geeft aan het Gemengd koor St. Laurentius, het Jeugd- en kinderkoor van de parochie en het Gregoriaans Koor. Tevens is hij koorleider aan de Basiliek van St. Jan te Oosterhout en  in de parochie St. Elisabeth in Raamsdonk en Raamsdonksveer.

​

Hij is bestuurslid van de Ned. St. Gregorius Vereniging van  het bisdom Breda, bestuurslid van het Nederlands Gregoriaans Festival en adviseur van de Stichting Ludens en de Stichting Mattheus-Passie, beiden in Oosterhout.  Bij gelegenheid is Frans Bullens ook concerterend organist, componist en bewerker van veel instrumentale en vocale (kerk-)muziek.

​

Veel van zijn antwoordpsalmen worden gepubliceerd in de zondagsmissaaltjes van Gooi & Sticht en de Abdij van Berne. Voor het bisdom Breda schreef hij de ‘Mis v.d. H. Geest’ en vier antwoordpsalmen voor de Vormselliturgie. Voor de orde der Montfortanen componeerde hij een tweetal series Cantieken van Montfort in een vertaling van A. Govaart welke beide op cd verschenen. Ook componeerde hij 6 liederen voor de bundel Franciscaanse Gezangen welke in 2019 gepubliceerd werd.

KKZ-21-1-11.jpg
Kamerkoor Zuid

Kamerkoor Zuid is in 2013 ontstaan als zelfstandig onderdeel van het Zuid Nederlands Concert Koor (www.znck.nl). Met het Kamerkoor Zuid kan de Stichting ZNCK opdrachtgevers beter bedienen en kan een ander repertoire aan bod komen.

​

Anders dan het ZNCK-koor werkt het kamerkoor niet op projectbasis, maar is het een regulier koor dat wekelijks gezamenlijk repeteert.

​

Kamerkoor Zuid bestaat uit uitstekende, ervaren amateurzangers, conservatoriumstudenten en professionele musici en heeft zich in de korte tijd van haar bestaan, onder de bezielende leiding van Rick Muselaers, ontwikkeld tot een onorthodox kamerkoor met een prachtige volle en warme koorklank.

 

Tot het repertoire van Kamerkoor Zuid behoren o.a. Dixit Dominus van Händel, Musikalische Exequien van Schütz, Requiem van Reger, de Johannes Passion van Bach en de mis in E- klein van Bruckner. Het Kamerkoor Zuid repeteert op maandagavond in de prachtige kapel van de zusters Fransiscanessen in Dongen.

Voor meer informatie kunt u mailen naar kamerkoorzuid@znck.nl

KKZ-21-1-1.jpg
Koperkwintet Stuiver

Koperkwintet Stuiver bestaat uit vijf enthousiaste musici en speelt in deze bezetting sinds 2013. De wederzijdse passie voor de koperklank vormt de rode draad van het ensemble. Koperkwintet Stuiver bestaat uit Bart Felet (trompet), Diederik Smits (trompet), Remon Aarts (hoorn), Martin Werkman (trombone) en Corné Kustermans (bastuba). Mede dankzij een groot aantal eigen arrangementen heeft Stuiver inmiddels een uitgebreid repertoire opgebouwd. Naast klassieke muziek uit meerdere eeuwen vormen ook jazz-, pop- en egerländer muziek een belangrijk onderdeel van het repertoire. Stuiver treedt bij een breed scala aan gelegenheden in de regio Breda-Tilburg op. Zo begeleidt het ensemble geregeld diverse koren, neemt het deel aan de muzikale invulling van kerkdiensten en geeft het concerten samen met bevriende muziekgezelschappen. In Dongen is Stuiver geen onbekende: eerder werden concerten gegeven in onder meer de Laurentiuskerk, de Cammeleur en de Hubertuskerk in Dongen-Vaart, waarbij werd samengewerkt met het Dongens Mannenkoor, muziekvereniging Musis Sacrum en ensemble Flux. Ook verleende het ensemble zijn medewerking aan de diensten met Pinksteren in de Oude Kerk en op 1e Kerstdag in de kapel van de Zusters Franciscanessen samen met Kamerkoor Zuid.  

bottom of page