IMG_0748.PNG

DE KLOKKEN VAN DE ST. LAURENTIUSKERK

Op 9 mei 1917 brandde de waterstaatskerk uit 1828 af. Daarbij gingen o.a. het 23 stemmig orgel (verdeeld over 2 klavieren met aangehangen pedaal) van Jean-Joseph Delhaye en de prachtige klokkentoren verloren.

De fundamenten van deze toren liggen nog voor de huidige Laurentiuskerk.

In 1920 werd de huidige Cuypers kerk in gebruik genomen. Helaas was het geld op, waardoor de geplande klokkentoren nooit is gebouwd. Daarom moeten we het nu doen met slechts 3 luidklokken. De grootste klok (g1) bevindt zich in de rechter toren van het noordportaal, maar door de beperkte ruimte is dit geen luidklok, maar een elektrische schel: de klok beweegt niet maar wordt geslagen. In het linkertorentje bevindt zich het kleinste klokje ook wel het 'angelusklokje' (g2). Dit klokje wordt nog maar zelden geluid. In de zuidportaal hangt in de rechtertoren de middelste luidklok met (d2). Zowel het angelusklokje als de middelste luidklok moeten met de hand worden geluid.

IMG_0747.JPG

Het komt niet vaak voor dat alle 3 de klokken tegelijk klinken zoals in de video. Hoe mooi zou het zijn geweest als de geplande toren er wel had gestaand met prachtige set luidklokken!

©2019 by Zomerconcerten Dongen.